Isa & Minigänget – Hjältehästarna

Isa och Minigänget 

En superkul bokserie där hästarna pratar

Man kan vara häst och så kan man vara minishettis! Så säger Isa, minishetlandsponny och flockledare i böckerna om Isa och Minigänget. Böckerna om Isa och hennes vänner är en ny serie hästböcker. Bokserien om Isa och hennes mysiga vänner är skriven för barn som är cirka 7–13 år. Första boken heter Isa & Minigänget – Attacken. Den andra boken i serien heter: Isa & Minigänget – De ensamma fölen. Tredje boken– Hjältehästarna släpptes våren 2019. Böckerna är starkt inspirerade av mina egna fyra minishettisar Korint, Tiili, Louisan och Lottie. Ponnyerna har ett eget instagramkonto där du kan följa deras liv på gården i Småland.

 

Isa & Minigänget – Hjältehästarna

Tredje boken om Isa och Minigänget heter Hjältehästarna.

Den här sommaren blir minishettisarna i Isas gäng äkta hjältehästar! De får en ny kompis i polishästen Eddie, en rolig och charmig häst som varit med om det mesta. En dag försvinner mattes dotter Agnes spårlöst. Isa får en lysande idé och det blir hästarna som tar sig an det svåra och farliga uppdraget att hitta Agnes. Bläddra i Hjältehästarna.

 

Omslag isa 6 minigänget Hjältehästarna av Lotta Hylander

Bokomslag Isa & Minigänget – Hjältehästarna
Korint, förebild till Isa, kollar in nya boken Hjältehästarna.

Recension av Hjältehästarna – Bibliotekstjänst

Ännu en gång får vi träffa Isa & Minigänget och man blir inte besviken, det här är en bok som lever upp till alla förväntningar. Det är med stor skicklighet som författaren får fram såväl alla egenheter hos de olika små shettisarna, samtidigt som det går att relatera till dem som människor. […]

Eddie presenteras med en sådan finess och humor, det är roligt att läsa om hans tappra försök för att få de små hästarna att förstå vad det innebär att vara en polishäst. […]

Hjältehästarna är en sträckläsningsbok, här finns spänning och dramatik, men också lite kärlek och humor. […] Helhetsbetyg: 5/5 

Bibliotekstjänst, redaktör Ewa Wendt, BTJ-häfte 12 2019

Recension av barnboksprat.se

På barnboksprat.se finns många recensioner av barnböcker. Hjältehästarna är en av dem och vi blev så glada för de fina orden. Tack Veronica på Barnboksprat.se för att du läst och recenserat Isa & Minigänget – Hjältehästarna.

Hjältehästarna i Polistidningen

Isa och Minigänget – Hjältehästarna är med som boktips i polisernas egna tidning, Polistidningen. Eddie, polishästkaraktären i Hjältehästarna, jobbade som polishäst i Malmö under 15 år.

Sagt om Hjältehästarna

“Vad bra Hjältehästarna var!!! 😍 Läste ut den i går kväll och är så imponerad av att du lyckas leverera dessa fantastiska berättelser – jag tycker på riktigt de är så himla bra, även om jag inte riktigt är i målgruppen.” Malin Perlheden, journalist Malmö

“Måste säga att jag älskar böckerna, man behöver inte vara barn för att tycka om Isa och Minigänget. Man ser och känner allt Lotta Hylander skriver om.” Catarina Johansson, Smålänningen

Läs mer om polishästen Eddie

I Hjältehästarna flyttar före detta polishästen Eddie in till shettistejerna i Minigänget. Eddie bygger på en verklig polishäst, Esprit kallad Eddie, som jobbade i 15 år tillsammans med sin polismatte, Lena-Lis, med smeknamnet Flisan.

“Eddie gjorde alltid sitt bästa”

Lena-Lis, oftast kallad Flisan, är polis och var ridande polis tillsammans med Eddie i 15 år. De jobbade ihop på polisrytteriet i Malmö.

Hur gammal var Eddie när du började rida/jobba med honom?

Eddie var fyra år när han kom till Polisrytteriet i Malmö. Jag hade då en annan häst, men började att jobba med Eddie och när han var färdigutbildad så blev det vi två.

Hur länge jobbade ni tillsammans?

I 15 år. Eddie gick i pension när han var 19 år gammal.

Vad är en viktig egenskap hos en polishäst?

Det är viktigt att den fungerar bra ute på stan, bland folk och fordon och varierade underlag. Den ska vara stabil i sitt psyke och den ska kunna stå still i flera timmar, vilket inte alltid det lättaste för en häst. De ska också vara friska, starka och hållbara. 

Ditt roligaste minne med Eddie?

Ett starkt minne är när vi nästan blev tagna för att vara bankrånare… Precis som bokkaraktären Eddie, gillade verklighetens Eddie att smånafsa och snurra runt med mulen i sina hästkompisars manar. En sen kväll, under festivalen i Malmö, stod jag och en kollega med våra hästar utanför ett bankkontor på Stora torg. Hästarna stod vända med bakdelen mot banken. Eddie passade på och for runt med mulen över den andre hästen. Plötsligt blev den sur på Eddie och sparkade till. Hoven slog i bankens glasruta som sprack och larmet gick! Inom få sekunder var vi omringade av flera poliser, polisbilar och piketen… Väldigt, väldigt pinsamt att förklara att det ”bara var vi ridande poliser som råkat krossa rutan, inga bankrånare…” Som väl var så bara nuddade hoven rutan och det blev inga skador på kollegans häst. 

En annan kul händelse var vid en kiosk när jag skulle köpa glass från hästryggen. När jag släppte tyglarna för att ta fram min plånbok, så passade Eddie på att sträcka in huvudet i kioskluckan och norpa åt sig en kaka. En havrekaka förstås! Sedan dreglade han ner hela disken. Kioskägarna tyckte ändå han var jättecharmig, så han fick en kaka till!

Ja, Eddies och hans mule och hans tunga, de var överallt… Han välte ut kaffekoppar, han snodde åt sig glass och annat gott. En liten tjuv var han, allt polishästen, minns Flisan med skratt och värme.

När var du extra stolt över Eddie?

Ett fantastiskt minne jag har tillsammans med Eddie var när vi deltog i WPFG, World Police and Fire Games. Det är världens näst största idrottsarrangemang öppet för poliser och brandmän. Bara OS är större! 1999 gick tävlingen i Stockholm. Vi kom hem med två guldmedaljer, ett silver och ett brons! Vi ställde upp i dressyr, hoppning och terräng. I två dressyrklasser blev det silver och brons. I hoppningen kom vi fyra. Sedan vann vi terrängen och därmed tog vi guld i kombinationstävlingen.  Så Eddie kunde också kalla sig världsmästare minsann!

Ett annat roligt minne är när Eddie blev utlånad till Danmark och fick gå med i kortegen under kronprins Frederiks bröllop med Mary. En dansk polis red honom och jag var med som hästskötare och hade koll på hans utrustning. Han skötte sig utmärkt och syntes på storskärmarna över hela byen(Köpenhamn).

Vad var det bästa med Eddie?

Han var verkligen en snäll och vänlig häst som gjorde sitt bästa och som alltid ställde upp för mig, även om situationen var jobbig och han var rädd. Jag saknar honom verkligen.

Vad gjorde Eddie som pensionär?

Precis som bokkaraktären Eddie i Hjältehästarna, så flyttade Eddie ut på landet. Han bodde på en gård och hans bästa kompis där var första tiden shetlandsponnyn Bamse. De stortrivdes tillsammans! Sedan fick han en vän i jämnåriga halvblodet Bugsy. 

Boktips om Hjältehästarna

Hjältehästarna var med som boktips i Svenska Ridsportförbundets tidning, Häst & Ryttare.