Om Lotta Hylander

Lotta skriver böckerna om Isa och Minigänget

Det är Lotta Hylander skriver böckerna om Isa och Minigänget, en ny hästbokserie om några riktigt kluriga och roliga minishettisar. Hästarnas motto är: Man kan vara häst och så kan man vara minishettis!

Minigänget – roliga och smarta ponnyer

Hej! Jag heter Lotta och det är jag som fantiserat ihop berättelserna om Isa och hennes ponnyvänner. Hemma på vår gård i Småland har vi många djur, bland annat minishettisar. De hittar alltid på kul saker jag kan skriva om. Jag har tyckt om hästar så länge jag minnas och jag började rida på Helsingborgs ridskola när jag var sju år. Då red jag en gång i veckan. Några år senare fick jag sköta en ridskoleponny och då var jag på ridskolan, eller på stallet som vi sa, varje dag.

Eftersom jag alltid tyckt om att skriva blev jag journalist och i början skrev jag om hästar och hästsport i Helsingborgs dagblad. Därefter började jag på Aller media. Jobbade där i många år och jag fick bland annat det roliga jobbet att vara chefredaktör för Allers. Jag har alltid älskat att läsa, inte minst om hästar, och att skriva böckerna om Isa och Minigänget är jätteroligt och jag lär mig också nya saker om hästar i arbetet med texterna.

Böcker för barn, isa och minigänget av lotta Hylander
Lotta tillsammans med Korint, familjens ponny som är förebild till Isa. Foto: Lina Salomonsson.

 

Frågor till Lotta från Isa och Minigängets läsare

Hur länge har Korint, Isa i böckerna om Minigänget, bott hos er?

Korint har varit med oss i tjugo år faktiskt! Min son, Lucas, fick henne när han bara var fyra år. Korint var tre år då. Egentligen skulle vi köpt en äldre ponny mer erfaren ponny, men vi föll för Korint. Som väl var fanns en duktig mindre tjej i stallet som kunde rida in henne och hon var väldigt lugn och snäll. Men sedan blev det mest att vi körde henne.

Tiili är ju förebild till Nathalie, har inte hon heller någon svans?

Jo, Tiili hade en helt vanlig fin svans. Historien om Nathalies svans som brann är påhittad.

Vem av hästarna i den riktiga flocken är lika busig som Zoe?

Det är utan tvekan Louisan. I sitt sätt och temperament var hon mer Zoe, men hon såg ut som Vera. Ibland ville hon inte bli fångad, och när hon var liten rymde hon gärna under eltråden i staketet.

Har någon av hästarna haft föl på riktigt?

Alla har fått föl. Flest föl har Lottie haft. Tiili har också blivit mamma flera gånger. Korint och Louisan har haft varsitt föl.

Finns det andra djur på er gård?

Vi har några kor, två hundar och fyra katter.

Lotta Hylanders minishettisar, Isa och Minigänget, ny hästbokserie

Vem av ponnyerna har längst man?

I böckerna har alla ponnyerna långa fina manar, riktiga sagomanar! På riktigt har Korint och Lottie väldigt långa, tjocka manar. Det kan ta lång tid ibland att kamma igenom dem.

Lottie/Bianca i hästböckerna om Isa och Minigänget
Lottie, förebild till Bianca, har en fantastisk man!
Hästböckerna om Isa och Minigänget
Även Korint har som bokfiguren Isa lång man!
Har du någon gång blivit biten eller sparkad?

Jag har blivit biten ett par gånger, men aldrig sparkad. När jag blev biten första gången var det helt mitt eget fel. Jag hade gett hästarna på ridskolan betfor och hade betfor på armarna. För en sekund fick jag för mig att min sköthäst skulle slicka av det… Jättedumt! Han bet mig, trodde nog hela min arm var gjord av god betfor.

Är det roligt att skriva?

Jag tycker verkligen om att skriva, har alltid gjort det. Jag fick prya på en tidnings som heter Helsingborgs Dagblad. Det var så kul! Efter den veckan visste jag att jag ville bli journalist.

Om du inte skulle ha minishettisar, vilken hästras skulle du haft?

Jag har två drömraser. Den ena är Welshponny, precis som min första sköthäst var. Han hette Willie och var väldigt fin, men ganska sur i sin spilta. Men vi blev goda vänner. Willie gnäggade varje dag när jag kom till stallet och jag tog hand om honom länge. En annan favoritras är russ. Jag älskade att läsa böckerna om russfölen Vitnos och Vips. Tänk att få ett föl från Lojsta Hed… den drömmen har jag ännu! Jag går ofta in och tittar på Lojsta Heds hemsida, kollar och fantiserar om ett eget föl därifrån…

Isa och Minigänget, lottas favorithäst Willie
Welshponnyn Willie var min älskade sköthäst på Helsingborgs ridskola.
Hur gör du med all fakta i böckerna?

Jag slår upp och kollar en hel del under tiden jag skriver, både på nätet och i faktaböcker. Sedan låter jag mina egna hästars veterinär också läsa de delar som har med sjukdomar, hästhälsa att göra. Även en ridlärare har läst alla böckerna. Jag har också många hästkunniga vänner som jag frågar om olika saker.

Minishettisar, Isa och Minigänget skriven av Lotta Hylander
Min kompis Susann har stuteri och föder upp riktigt fina minishettisar.

Reportage i Allers

Allers har varit och hälsat på Minigänget. Kolla in reportaget, sid ett… Sidan två… och sidan tre...

Intervju!

Angelica Öhrn, författare, har läst böckerna om Isa & Minigänget, och också gjort en intervju med Lotta. Läs den här!